Koillis-Intia -

Dirang, Eaglenest & Kaziranga


-


Seuraava matka järjestetään 6.-22.4.2023, mutta toteutuminen riippuu viime kädessä pandemiatilanteesta. Matka on alustavasti täynnä, mutta varasijoille voi ilmoittautua.

Himalajantragopaani (Tragopan temminckii)

Lähde mukaan Koillis-Intian unohtumattomiin maisemiin ja koe Itä-Himalajan lajirikkaus


Koillis-Intia tarjoaa yltäkylläistä lajikirjoa monipuolisten biotooppien ja helposti saavutettavien suurten korkeuserojen vuoksi. Retkeilemme lähes merenpinnan tasosta aina neljään ja puoleen kilometriin asti. Koemme Brahmaputran alangon savannit ja ikivihreät lehtimetsät, Himalajan rinteiden alppiruusu- ja bambumetsät sekä puurajan havumetsävyöhykkeen ja sen yläpuoliset lumihuiput. Reilun kahden viikon retkellä lintulajimäärän voi odottaa nousevan lähelle viittäsataa pitäen sisällään koko joukon Itä-Himalajan tavoiteltuja erikoisuuksia. Lintujen valokuvaaminen on Intiassa helppoa, sillä lintuja ja lajeja on paljon ja ne ovat pääasiassa kesyjä. Intian uskontojen, hindulaisuuden ja buddhalaisuuden, vuoksi eläimiä ei metsästetä eikä muutoinkaan häiritä.

Matkaohjelma

Päivä 1. Guwahati - Nameri National Park

Helsingistä illalla lähtevän yölennon jälkeen vaihdamme Delhissä konetta Assamin pääkaupunkiin Guwahatiin, jonne saavumme puolelta päivin. Ensipysähdyksenä on Guwahatin kaatopaikka, jossa majailee leijonan osa koko maailman assaminmarabupopulaatiosta. Jatkamme tästä matkaamme illaksi Namerin luonnonpuistoon, jossa ehdimme retkeillä vielä illalla ja tutustua mm. leiripaikan vieressä pesivään keisarisarvinokkaan. Yövymme kodikkaissa bungaloweissa pöllöjen huudellessa leirissä.

Päivä 2. Nameri National Park

Ylitämme puiston halkovan Jia Bhorali -joen varhain aamulla, sillä sumatransorsan tapaa varmimmin aikaisin aamulla syrjäisiltä metsälammilta. Nameri on ehkä maailman helpoin paikka nähdä tämä uhanalainen sorsalintu, joka esiintyy vain laajojen koskemattomien metsäalueiden pikkulammilla Intian ja Myanmarin alueella. Vietämme aamupäivän koluten Namerin jokirantojen ja metsien linnustoa, joka yllättää lajipaljoudellaan. Namerin linnustoon kuuluvat mm. aasiansininärhi, sulttaanitiainen, sammakkobulbuli, paksunokkakerttunen, rubiinisatakieli, himalajankottarainen, lukuisat sarvinokat, tikat, kyyhkyt ja uunilinnut. Nautimme lounaan leirissä, jonka jälkeen laskemme joen yläjuoksulta pienillä kumiveneillä takaisin leiripaikalle välillä rantautuen. Joenlasku on jo pelkästään kokemuksena ilahduttava, minkä lisäksi matkalla on parhaat mahollisuudet nähdä legendaarinen iibisnokka. Muita jokivarren lintuja ovat mm. aromerikotka, intianpaksujalka, aasiankeisarikalastaja, jokitiira sekä runsaat pikkutörmäpääsky ja pikkukahlaajapääskykoloniat. Illan retkeilemme leirin läheisyydessä.

Keisarisarvinokka (Buceros bicornis)

Sumatransorsa (Asarcornis scutulata)

Päivä 3. Nameri National Park - Dirang

Yritämme uudestaan sumatransorsaa, mikäli laji jäi edellisenä päivänä näkemättä. Viimeistään lounaan jälkeen jatkamme Namerista matkaa kohti Arunachal Pradeshin jylhiä maisemia. Matkalla on retkeilemme vuoren rinnettä nousevan serpenttiinitien varrella muutoin koskemattomissa rinnesade- ja bambumetsissä, jotka ovat oivia paikkoja tavat mm. bambutikka, harakkaharlekiini, vuoriviirubulbuli, bambu- ja pikkulehväkerttu, assaminuunilintu, viidakko- ja viirulakkitimali sekä mandariini- ja isomandariinitimali. Matkalla on myös retken parhaimpia paikkoja nähdä mystinen isokuningaskalastaja. Illaksi saavumme Dirangiin, jossa hotelli Pemaling toimii tukikohtanamme. Dirangista käsin teemme päiväretkiä lähimaaston lintukohteisiin.

Selan solan portti.

Päivä 4. Dirang - Sela Pass

Yritämme heti ensimmäisenä aamuna tavoittaa upean Selan solan, jonka kautta Dalai Lama pakeni aikoinaan Intiaan. Sola sijaitsee 4200 metrin korkeudessa ja on erittäin herkkä huonolle säälle. Pilvinen päivä tarkoittaa usein, että korkeimmat huiput ovat tiukan sumun peitossa ja huono näkyvyys haittaa lintuilua. Korkeuksissa sade tulee myös käytännössä aina lumena ja sateisen yön jälkeen tie voi olla poikki. Siksi odotamme kirkasta säätä tavoittaaksemme solan parhaissa mahdolisissa olosuhteissa. Näitä kannattaa odottaa, sillä henkeäsalpaavat vuoristomaisemat yhdessä unohtumattomienkohdelajien kuten töyhtöloistofasaanin, verifasaanin, purppurataskun, lumikyyhkyn ja erilaisten punavarpusten kanssa tekevän lähtemättömän vaikutuksen. Matkaa hotellilta solaan on jonkin verran, mikä tarkoittaa aikaista herätystä, jotta saavutamme puurajan auringon noustessa. Vastaavasti pyrimme palaamaan takaisin hotellille aikaisin myös vuoristotaudin ehkäisemiseksi.

Töyhtöloistofasaani (Lophophorus impejanus)

Verifasaani (Ithaginis cruentus)

Retkeilemme iltapäivään asti havumetsävyöhykkeellä puurajan alareunalle sekä sen yläpuolella solan molemmin puolin. Vuoristohavumetsien erikoisuuksia ovat rusovatsatiainen, täplänaurutimali,  tiibetintiaistimali, klovnitimali, intianpunarinta, tulipyrstömedestäjä sekä katajanokkavarpunen. Puurajan yläpuolella mahdollisuuksia on nähdä muun muassa vuorikurppa, katajarastas ja tiibetinmustarastas, loistohippiäinen, pikku- ja rakkavuoripeippo. Koska nousemme nopeasti korkeuksiin, on Selasta lähdettävä pois iltapäivän kuluessa välttyäksemme vuoristotaudilta. Palaamme loppuiltapäivästä hotellille ja saatamme tehdä vielä pikkuretken hotellin läheisyydessä.

Katajapunavarpunen (Carpodacus thura)

Lumikyyhky (Columba leuconota)

Päivä 5. Dirang - Mandala Road - Sangti valley

Retkeilemme aamupäivän Mandala roadilla, joka kulkee läpi mainioiden rinnelehtipuumetsien sekä lakihavumetsien. Lajisto on monipuolista ja kohteinamme ovat erityisesti himalajanloistoharakka, tulipäätiainen, harmaatöyhtötiainen, naamiopyrstötiainen, bambuvuoritimali, tiibetinhemppo, nokinokkavarpunen, himalajan- ja harlekiinitulkku sekä lukuisat uunilinnut, siepot ja naurutimalit. Iltapäivällä käymme Sangtin laaksossa, joka on hyvä paikka havaita muun muassa pikkusuokana, kalliokiipijä, pitkänokkatylli, burmankuhankeittäjä sekä sulttaanisirkku.

Päivä 6.-7. Dirang

Sään salliessa yritämme uudestaan puurajan yläpuolelle Selan solaan paikkaamaan edellisellä käyntikerralla mahdollisesti missaamiamme erikoisuuksia. Muutoin retkeilemme Mandalan roadin tai Sangtin laakson hienoissa maisemissa, joissa niissäkään ei nähtävä lopu yhden käyntikerran jälkeen.

Päivä 8. Dirang - Eaglenest Wildlife Sanctuary (Lama camp)

Lähdemme heti aamusta kohti Eaglenestiin luonnonpuistoa, joka on vasta äskettäin tieteelle uudeksi lajiksi löytyneen bugunintimalin koti. Retkeilemme matkanvarrella mm. hyvissä bambumetsiköissä, ja täydennämme muona- ja juomavarastot Bomdilassa, sillä Eaglenest on eristyksissä sivistyksestä keskellä upeita koskemattomia rinnemetsiä. Seuraavat yöt tulemme majoittumaan tilavissa teltoissa. Ensimmäiseksi yöksi majoitumme Lama-campiin, jonka alueella esiintyy vahvin bugunintimalikanta. Muita Lama-campin ympäristön erikoisuuksia ovat mm. tuhkarautiainen, tulitaviokuurna, ruosteotsatimali sekä sirppinokkatimali.

Päivä 9. Eaglenest (Lama camp)

Retkeilemme koko päivän Lama campin lähistöllä. Käymme myös Eaglenest Passissa, joka on puiston korkein kohta. Täällä meillä on hyvät mahdollisuudet nähdä uskomattoman upea himalajantragopaani! Muita solan kummajaisia ovat mm. täplänaurutimali, klovnitimali, ruskonokkatimali sekä himalajantaviokuurna.

Päivä 10. Eaglenest (Lama camp - Bompu)

Matkaamme rauhassa puiston halki kulkevaa tietä kohti Bompun leiripaikkaa pysähdellen parhaissa paikoissa matkan varrella. Erityisesti hyvät mahdollisuudet tällä välillä on nähdä burmantragopaani, isotrogoni sekä intianhunajaopas. Tulevina päivinä tavoitamme kattavan joukon rinnemetsien valtavasta lajikirjosta. Tulet yllättymään kuinka nopeasti lajisto vaihtuu korkeuden ja biotoopin myötä!

Päivä 11.-13. Eaglenest (Bompu, Sessni & Khellong)

Retkeilemme näinä päivinä noin 900-2500 metrin korkeudessa, mikä tarkoittaa suurta määrää rinnemetsien lajeja! Erikoisempia näistä ovat harmaatäpläfasaani, ruskokurkku- ja punarintapyy, kiilasarvinokka, mustakaulusnakkeli, paljettipöllökehrääjä, viherharakka, pitsihaarapyrstö, isominla, viher- ja purppuraloistorastas, harmaatulkku ja kekälepeippo. Erityisesti timelien heimo (Leiothrichidae) on äärimmäisen runsas kymmenine lajeineen sirppi-, nauru-, lymy-, vuori-, pyrstö-, nokka- ja tiaistimaleineen sekä juhinoineen ja minloineen. Näistä tavoitelluimpia Eaglenestissa ovat mm. iso- ja kaitasirppitimali, naamionaurutimali, kiilanokkatimali, isoharlekiinitimali, sinilakkitimali, valkohupputimali, joihin meillä on kaikkiin hyvät mahdollisuudet.

Kiilasarvinokka (Aceros nipalensis)

Mustakaulusnakkeli (Sitta formosa)

Isotrogoni (Harpactes wardi)

Päivä 14. Eaglenest - Kaziranga

Aloitamme taipaleen kohti Kazirangaa heti aamusta, sillä matka on pitkä. Retkeilemme matkan varrella kohdistetusti sellaisissa biotoopeissa, jonka lajistoa meiltä vielä uupuu. Vuoristossa olon jälkeen on mukava saapua lämpimälle tasangolle, jota hallitsee majesteetillinen Brahmaputra. Ylitämme tämän Assamiin varautta tuovan vuoksen matkallamme.

Päivä 15-16. Kaziranga

Viimeinen kohteemme on Kaziranga, megafaunan koti. Täällä laiduntavat tuhannet intiansarvikuonot ja aasiannorsut yhdessä villien vesipuhveleiden ja moninaisten kauriiden kanssa. Liikumme luonnonpuistossa safarin tapaan avojeepeillä ja havainnoimme metsien, norsuruohotasankojen ja kosteikkojen lintuja kahden päivän ajan. Kazirangan erikoisuuksia ovat mm. bengalintrappi, indokiinankaija, intiantöyhtökäki, ruskopitta, vuoripensastimali, siniampiaissyöjä lukuisten vesilintujen, korppikotkien ja muiden petolintujen, kahlaajien, haikaroiden kera. Kazirangassa on maailman tihein tiikerikanta ja mahdollisuudet majesteetillisen bengalintiikerin näkemiseen ovat hyvät.

Päivä 17. Kaziranga - Delhi

Viimeisenä päivänä ehdimme retkeillä aamupäivän Kazirangassa, jonka jälkeen ajamme Guwahatiin saavuttaaksemme iltalennon Delhiin. Seuraavana aamuna meidän täytyy olla aikaisin lentokentällä, mutta ehdimme hoitaa hotellilta vielä muutaman retkilajin, kuten aasiankalliopääskyn, pihataskun, intianmainan ja punakottaraisen.

Intiannorsu (Elephas maximus indicus)

Intiansarvikuono (Rhinoceros unicornis)

Matkan tiedot:

Matkan ajankohta: 6.4.-22.4.2023

Lennot (alustava aikataulu, varmistuu lähempänä ajankohtaa):

  • 6.4.2023 Helsinki 20:15 - Delhi 5:35 
  • 7.4.2021 Delhi 9:30 - Guwahati 12:10
  • 21.4.2021 Guwahati 15:50 - Delhi 18:40
  • 22.4.2021 Delhi 9:45 - Helsinki 14:45

Hintaan sisältyy:

  • lennot Helsinki-Guwahati-Helsinki
  • kaikki majoitukset kahden hengen huoneissa
  • kaikki ruokailut (aamupala, lounas, illallinen)
  • kuljetukset kohteissa
  • luonnonpuistojen sisäänpääsymaksut sekä paikalliset lupamaksut
  • matkanjohtajan ja oppaan palvelut
  • juomarahat kohteessa

Hintaan ei sisälly:

  • 1hh (lisämaksu 500 euroa)
  • kameramaksut luonnonpuistoissa
  • virkistysjuomat ja muut henkilökohtaiset tuotteet

Oppaina toimii sekä pätevä paikallisopas että kokenut Koillis-Intian kävijä Petteri Lehikoinen (matkanjohtaja)

Vaativuus ja mukavuudet Retkillä tulemme liikkumaan pääasiassa tietä pitkin jalkaisin, kävely on helppoa tai kohtuullista ja autot seuraavat aina lähellä tarjoten mahdollisuuden lepoon ja tavaroiden saavutettavuuteen. Yöpyminen tapahtuu hotelleissa, viihtyisissä bungaloweissa sekä Eaglenestin osalta hyvin varustelluissa teltoissa.

Ryhmäkoko 5-13

Hinta 4890 euroa (varausmaksu 1000 euroa). Hintaan ei lisätä toimitus- ja palvelumaksuja.

Matkavakuutus Kaikilla osanottajilla on oltava koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Avescapes Oy, joka kuuluu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylläpitämään matkatoimistorekisteriin (1328/15/Mj). Noudatamme kaikkia matkailualan yleisiä valmismatkaehtoja. Matkaehtomme löytyvät täältä.

Ilmoittautuminen


Kyselyt ja ilmoittautumiset retkelle oheisella lomakeella tai suoraan pepe (at) avescapestravels.com


Using Format