KAAKKOIS-KIINA syys-lokakuu 2025

KAHLAAJIA, PETOJA, VARPUSLINTUJA

Kaakkoiseen Kiinaan syys-lokakuussa suuntautuva reilun kahden viikon lintumatka ajoittuu alueen parhaaseen ja monipuolisimpaan syysmuuttoaikaan. Ja tietysti tuohon aikaan kaikki linnut ovat mielenkiintoisissa puvuissa ja määrityksellisesti äärimmäisen mielenkiintoisia. Kaikki lajisto on sitä itäistä unelmalajistoa, jota jokainen lintuharrastaja Euroopassa toivoo näkevänsä. Tällä yli kahden viikon retkellä vietetään todella paljon aikaa maastossa ja tutustutaan näiden mielenkiintoisten lajien määritykseen.

Retken ehdoton ykköslaji on tietenkin maailmanlaajuisesti äärimmäisen uhanalainen lusikkanokkasirri, jonka tulemme näkemään Rudongin legendaarisilla kahlaajarannoilla. Samoilla paikoilla näemme tuhansittain muita itäisiä kahlaajia, mm. täplävikloja, vuorisirrejä, aasiankurppeloita, rusokaulasirrejä jne. Tällä matkalla yritämme nähdä myös kiinantöyhtötiiran, vielä lusikkanokkasirriäkin harvinaisemman lajin.

Vuorisirrit lennossa Rudongissa.

Täplävikloja voi tuurilla nähdä Rudongissa samalta seisomalta satoja. Se on hyvin iso osa koko maailman populaatiosta.

Itäiset varpuslinnut

Lokakuussa Kiinan itärannikkoa pitkin muuttaa huimasti lintuja. Lokakuu on erinomaisen monipuolista aikaa erityisesti varpuslintujen muuton suhteen. Suurin osa varpuslinnuista on sitä mielenkiintoista itäistä settiä, hyönteissyöjistä sirkkuihin. Ja tämä on tietysti määrityksellisesti myös äärimmäisen antoisaa, koska linnut ovat juuri siinä syyspuvussa, jollaisena niitä voisi harhailijoina Euroopassakin nähdä. Mainittakoon, että vuoden 2019 matkalla nähtiin mm. 12 lajia sirkkuja.

Kultasirkun voi vielä nähdä Kiinassa (c) Kimmo Heiskanen

Amurinuunilintuja löytyy myös.

Sirittäjäsatakielien muutto on lokakuussa parhaimmillaan. 

(c) Kimmo Heiskanen

Mantsuriansieppo (c) Kimmo Heiskanen

MATKAOHJELMA

Matka alkaa Shanghaista. Vietämme retken aluksi pari päivää Shanghain eteläpuolella petoja staijaten ja varpuslintuja kompaten. Syksyn 2019 matkalla näimme erittäin hyvää petomuuttoa, mm. harmaanaama-, idänmehiläis- ja amurinhaukkoja. Parin petopäivän jälkeen matka jatkuu rannikkoa etelään Lianyungangin kaupunkiin. Siellä pääsemme katsomaan todella paljon kahlaajia,  tavoitelajinamme on arokurppelo. Alueen kosteikot, metsät ja ruderaatit ovat varpuslintujen suosiossa myös. Vietämme tällä alueella kolme kokonaista päivää, jonka jälkeen ajamme etelään Rudongin legendaarisille kahlaajarannoille. Rudongissa vietämme myös kolme kokonaista päivää, jonka aikana tulemme näkemään äärimmäisen harvinaisen lusikkanokkasirrin ja täpläviklon. Lisäksi tietysti tuhansittain muita kahlaajia. Merivallien penkkametsät ovat täynnä muuttavia varpuslintuja. Rudongin jälkeen vietämme Shanghain tuntumassa varpuslintuja kompaten vielä pari aamua.

Härkäpäälepinkäinen (c) Kimmo Heiskanen

Kultakulmasirkku (c) Kimmo Heiskanen

Lokakuun 2019 matkan kuvia löytyy täältä.

Matkan tiedot

Matka järjestetään heti, kun Kiina avautuu kunnolla matkailulle ja sinne on ns. normaalit matkustuskäytännöt.

Matkan hinta määräytyy täten myöhemmin.

Kaikilla osanottajilla tulee olla henkilökohtainen matkavakuutus, joka on voimassa Kiinassa koko matkan keston ajan.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Avescapes Oy (Kilpailu- ja kuluttajavirastolle vakuuden asettanut matkanjärjestäjä nro 1328/15/Mj).

Noudatamme kaikkia matkailualan yleisiä matkapakettilain ehtoja. Matkaehtomme löytyvät täältä.

Tunnemme vastuumme matkanjärjestäjänä myös eettisesti ja teemme ilmastokompensaatiota kaikista lentomatkoistamme. Lue lisää täältä.


MATKA ON JO TÄYNNÄ!   Mutta koska matkaan on vielä pitkä aika ja peruuntumisia voi tulla, niin kannattaa ilmoittautua peruutuspaikoille.

Using Format