AVESCAPESIN MÄÄRITYSPÄIVÄ 16.2.2019

Määrityksen anatomiaa

Avescapes järjestää jo perinteeksi muodostuneen määrityspäivän lauantaina 16.2.2019 Helsingin Meilahdessa. Tämän vuoden määrityspäivän teemana on "Määritys prosessina". Päivän aikana käydään läpi määritystä eri näkökulmista ja tutustutaan erilaisiin määritysmenetelmiin ja -ongelmiin.

Viime vuosien tapaan päivän aikana käydään järjestyksessään IV SM-määrityskisa!

Kisaan ei tietenkään ole pakko osallistua. Jo kuvien seuraaminen on hyvä mahdollisuus oppia uutta. Illan lopuksi kaikki kisan kuvat käydään perusteellisesti läpi ja esitellään kuvista löytyvät tuntomerkit lajin määrittämiseksi.

Ohjelma

9:00 Optiikan ja lintuharrastusvälineiden esittelyä - Mukana Foto Fennica, Suomen Lintuvaruste, Swarovski ja Zeiss

10:00 Tilaisuuden avaaminen ja alkusanat

10:05 Petteri Lehikoinen - Johdatus määrittämiseen Määrityskirjallisuudessa paneutudaan pitkälti pukutuntomerkkien esittelyyn, mutta maastossa lintujen tunnistamiseen liittyy paljon muutakin. Pepe Lehikoinen johdattaa illan teemaan ja menetelmiin, joilla määritykseen pääsee parhaiten käsiksi niin maastossa kuin valokuvistakin.

10:30 Andreas Lindén - Lintujen määrittäminen äänitteistä Lintujen ääniin ja tilastotieteisiin syventynyt Andy Lindén kertoo mihin äänimäärityksessä tulisi keskittyä ja mitä esimerkiksi sonogrammit kertovat. Esitelmässä myös sivutaan tilastotiedettä lintumäärittämisen työkaluna.

11:30 Petteri Lehikoinen - Lintukuvamäärittämisen SM-kisa Monen kovasti odottama historian neljäs SM-määrityskisa. Opettavainen kisa luvassa taas ja osallistuminen tietysti vapaaehtoista.

12:15 Lounastauko Omakustanteinen lounas on mahdollista nauttia kokoustilan ravintolassa, ks. tiedot alla.

14:00 Jyrki Normaja - Alaska lintumatkat tukena määritystiedon omaksumisessa Joskus on matkustettava kauas saadakseen määrityskokemusta. Maailmanmatkaaja Jyrki Normaja kertoo retkiraportinomaisesti kuinka ulkomaanmatkailu syventää lajintunnistustaitoja.

14:30 Tapio Aalto - Ongelmamäärityksiä ja määritysongelmia Lintutunnistamisen konkari Tapio Aalto esittelee lajipareja tai -ryhmiä, joiden tunnistaminen ei ole niin yksinkertaista kuin tuoreimmassakaan määrityskirjallisuudessa annetaan ymmärtää.

15:30 Kahvia ja pullaa

16:15 Janne Koskinen - Mitokondrioita vai määrittämistä? DNA lajintunnistuksessa Molekyyliekologiaa tutkiva Janne Koskinen käsittelee perimän roolia määrityksessä. Mitkä ovat DNAn edut ja rajoitteet?

17:15 William Velmala - Määrittäminen ja julkaisukriteerit harvinaisuuskomitean näkökulmasta Rariteettikomitean puheenjohtaja William Velmala avaa komiteatyöskentelyn periaatteita ja kriteerejä lintuharvinaisuuksien määrittämisessä ja julkaisussa.

18:00 Tauko

18:15 Paneelikeskustelu Illan esitelmöitsijät sekä petolintuguru Dick Forsman jakavat näkemyksiään lintujen määrityksen filosofiasta ja tekniikoista yleisön kanssa keskustellen.

19:15 SM-kisan purku - Kisan kuvat käydään yksitellen läpi tuntomerkit esitellen ja lopuksi julistetaan vuoden 2019 mestari.

20:00 Tilaisuuden lopetus

•    •    •

Aika: La 16.2.2019  klo 9-20

Paikka: Allergiatalo, Paciuksenkatu 19, Meilahti, Helsinki

Osallistumismaksu 35 euroa (alle 25-vuotiaat 15 euroa). Hintaan sisältyvät luennot, kahvit sekä kahvin yhteydessä olevat makeat tarjoilut.

Ilmoittautumisen jälkeen maksa osallistumismaksu tilille:

FI75 5790 4320 0202 61 

Kirjoita tilisiirron viestikenttään "Määrityspäivä 2019" ja oma nimesi. Viimeinen maksupäivä on 31.1.2019.

Lounastauolle olemme varanneet meille lounasmahdollisuuden Allergiatalon 2. kerroksessa sijaitsevasta Sodexon lounasravintolasta. Lounas maksaa 8,70 euroa ja on omakustanteinen. Lounaalla on tarjolla seuraavat vaihtoehdot:

*Broilerin fileetä curry-chilikermakastikkeessa

*Sieni-viikunarisotto

Molemmat pääruoat sisältävät lisäksi salaattipöydän, leivät, levitteet, ruokajuomat ja jälkiruokakahvin.

Kerro ilmoittautumislomakkeella halukkuutesi osallistua tähän lounaaseen ja kumman ruokavaihtoehdon haluat, niin tiedämme ilmoittaa ravintolaan osallistujien lukumäärän. Ilmoittautuminen lounaalle on sitova. Muistathan ilmoittaa myös ruoka-aineallergiat ja erityisruokavaliot.

Tapahtumapaikalle pääsee Helsingin keskustasta useilla eri julkisen liikenteen vaihtoehdoilla, mm. raitiovaunulla nro 4 ja lukuisilla eri bussilinjoilla. Allergiatalon kohdalla olevan pysäkin nimi on Meilahdentie. Läheisten katujen varsilta löytyy rajoitetusti parkkitilaa, joissa ei ole viikonloppuna pysäköintirajoituksia.

MÄÄRITYSPÄIVÄ 2019 VEDETTIIN TAAS TÄYDELLE SALILLE! KIITOKSET KAIKILLE MIELENKIINNOSTA. KEVÄÄLLÄ 2020 TAPAHTUMA JÄRJESTETÄÄN TAAS SUUNNILLEEN SAMAAN AIKAAN.

Yhteistyössä:

Using Format