Paluu haasteellisiin lajiryhmiin ja maastomäärityksen mutkikkuuteen

Avescapes järjestää jo perinteeksi muodostuneen määrityspäivän lauantaina 1.2.2020 Helsingin Meilahdessa. Tämän vuoden määrityspäivässä käydään läpi aiempien määrityspäivien tapaan haasteellisia lajiryhmiä.

Dialogia maastomäärityksestä käydään usein lajitasolla, mutta mikä tekee lajin? Maastomäärityksen mutkikkuutta lisää se, että lajirajat ovat häilyviä. Toisaalta nopea tiedon lisääntyminen esimerkiksi geneettisten menetelmien avulla voi nostaa aiemmin lähes tuntemattomia taksoneita lajeiksi, eivätkä maastomäärityksen menetelmät aina seuraa kehitystä samalla vauhdilla. Alati karttuva tietous tekeekin määrityskentästä erityisen mielenkiintoisen, mutta samalla haastavan.

OHJELMA

9:00 Optiikan ja lintuharrastusvälineiden esittelyä - Mukana Foto Fennica, Suomen Lintuvaruste, Swarovski, Zeiss ja Haliaksen Ystävät.

10:00 Tilaisuuden avaaminen ja alkusanat

10:05 Markus Lampinen - Hippolaiksena tulin, Idunana lähden Kultarinnat ovat varmasti yksi haasteellisimmista määritysongelmistamme. Pukutuntomerkit ovat usein niukkoja, joten lajinmäärityksessä on tiedettävä hyvin tarkasti mihin yksityiskohtiin pitää keskittyä. Määritystaituri Markus Lampinen esittelee lajien välisiä eroja runsaan kuvamateriaalin kera.

11:15 Petteri Lehikoinen - Lintukuvamäärittämisen SM-kisa Historian viides SM-määrityskisa. Opettavaiseen kisaan osallistuminen on vapaaehtoista.

12:15 Lounastauko Omakustanteinen lounas on mahdollista nauttia kokoustilan ravintolassa, ks. tiedot alla.

13:45 Janne Koskinen - Laji, pinna ja lajikäsite: sumeaa luokittelua Miten lajeja luokitellaan ja mikä erottaa lajin ja alalajin. Molekyyliekologi Janne Koskinen kertoo mille taksonomian tasolle huomio kannattaa kiinnittää.

14:30 William Velmala - Maastomäärittäminen ja häilyvät lajirajat. Rariteettikomitean puheenjohtaja William Velmala kertoo tuoreimmista tutkimustuloksista mustakaularastaan ja muiden taigan rastaiden muuntelussa museoaineiston perusteella.

15:15 Kahvia ja pullaa

16:00 Juho Könönen - Rastaiden kirjo Baikalilla Ruotsin rariteettikomitean jäsen Juho Könönen valaisee isojen rastaiden lajirajat ylittävää muuntelua Baikal-järven rengastusasemalla.

17:00 Dick Forsman - Ongelmalliset isot Falcot Isokokoiset Falcot ovat yleinen kompastuskivi, joiden määritystä hankaloittaa lisäksi taksonomiset muutokset sekä risteytyminen. Maailmankuulu petolintuguru Dick Forsman perehdyttää tämän hankalan lajiryhmän ongelmatapauksiin.

18:00 Tauko

18:15 SM-kisan purku - Kisan kuvat käydään Pepen johdolla yksitellen läpi tuntomerkit esitellen ja lopuksi julistetaan vuoden 2020 mestari.

19:30 Tilaisuuden lopetus

•    •    •

Aika: La 1.2.2020 klo 9-19.30

Paikka: Allergiatalo, Paciuksenkatu 19, Meilahti, Helsinki

Osallistumismaksu 35 euroa (alle 25-vuotiaat 15 euroa). Hintaan sisältyvät luennot, iltapäiväkahvit sekä kahvin yhteydessä olevat makeat tarjoilut.

Ilmoittautumisen jälkeen maksa osallistumismaksu tilille:

FI75 5790 4320 0202 61

Kirjoita tilisiirron viestikenttään "Määrityspäivä 2020" ja oma nimesi. Viimeinen maksupäivä on 15.1.2020.

Lounastauolle olemme varanneet meille lounasmahdollisuuden Allergiatalon 2. kerroksessa sijaitsevasta Antellin lounasravintolasta. Lounas maksaa 10,70 euroa ja on omakustanteinen. Se maksetaan ravintolaan ruokailun yhteydessä. Linjastolounaalla on tarjolla liha- ja kasvisvaihtoehto. Lisäksi lounaaseen sisältyvät salaattipöytä, leivät, levitteet, ruokajuomat, jälkiruoka ja kahvi. Pääruokavaihtoehdot ovat:

*Smetana-härkää (L, G, A)

*Tofu-ratatouille (M, G, A, veg)

-linjastolla lisukkeina tarjolla perunaa, riisiä ja lämpimiä kasviksia

*Jälkiruokana mansikkakiisseli kermavaahdolla

Kerro ilmoittautumislomakkeella halukkuutesi osallistua tähän lounaaseen ja kumman ruokavaihtoehdon haluat, niin tiedämme ilmoittaa ravintolaan osallistujien lukumäärän. Ilmoittautuminen lounaalle on sitova. Muistathan ilmoittaa myös ruoka-aineallergiat ja erityisruokavaliot.

Tapahtumapaikalle pääsee Helsingin keskustasta useilla eri julkisen liikenteen vaihtoehdoilla, mm. raitiovaunulla nro 4 ja lukuisilla eri bussilinjoilla. Allergiatalon kohdalla olevan pysäkin nimi on Meilahdentie. Omalla autolla tulijoiden kannattaa huomata, että läheisten katujen varsilta löytyy rajoitetusti parkkitilaa, joissa ei ole viikonloppuna pysäköintirajoituksia.

TERVETULOA!

Yhteistyössä:

Using Format