Komea arabiankeltasiipi Rhynchostruthus percivali on Omanin ehdottomia vetonauloja

Seuraavat matkat pyritään järjestämään marras- ja joulukuun alussa 2023, mutta riippuu edelleen pitkälti lentoaikatauluista, jotka ovat olleet koronapandemian vuoksi hankalia. Mahdollisuudet matkojen järjestämiseen selviää kevään aikana. Matkat ovat alustavasti täynnä, mutta ilmoittautumisia varasijoille otetaan vastaan.

 

Harva maa Arabian niemimaalla on yhtä linturikas kuin Oman. Omanin sijainti Arabian niemimaan itäreunalla, Euroopan, Aasian ja Afrikan solmukohdassa, selittää maan monipuolisen linnuston, ja lajistosta löytyy vaikutteita kaikista kolmesta maanosasta.

Oman on öljyrikkauksiensa ja valistuneen hallitsijansa ansiosta nykyaikainen ja kehittynyt valtio. Maa on turvallinen ja ihmiset ovat erittäin ystävällisiä, englantia puhutaan yleisesti ja ilmasto on miellyttävän lämmin. Nämä kaikki ovat seikkoja, jotka lisäävät maan vetovoimaa lintumatkakohteena. Matkamme Omaniin on lisäksi helppo; asumme koko ajan samassa neljän tähden hotellissa, päivittäiset siirtymät retkikohteisiin ovat lyhyitä eikä pitkiä patikointeja tarvitse lintukohteilla tehdä. Aikaa lintujen katsomiseen jää siten runsaasti.

Tällä matkalla retkeilemme maan eteläosassa Salalahin ympäristössä, missä sekä maisemassa että linnustossa on vahva afrikkalainen leima. Alueella tavataan myös useita Arabian niemimaalle endeemisiä lajeja, joista yksi on kuvan mustalakkipyy Alectoris melanocephala

Etelä-Omanissa mannerjalustan reuna kulkee lähellä rannikkoa ja paikka soveltuu siten erinomaisesti merilintustaijaukseen. Mantereelta tarkkailun lisäksi teemme veneretken tavoittaaksemme merilinnut lähietäisyydeltä.  Aiemmat retket ovat tuottaneet tulokseksi mm. sokotrantyrskyliitäjän Bulweria fallax, sysi- Puffinus carneipes ja persianliitäjän P. persicus (erotettu tuoreeltaan tropiikkiliitäjästä P. lherminieri), rusko- Sula leucogaster ja naamiosuulan S. dactylatra, lukuisia lokki- ja tiiralajeja sekä arabianmerimetson Phalacrocorax nigrogularis.


Veneretkellä merilintuja pääsee kuvaamaan hyvissä olosuhteissa, kuvassa yksi Omanin tavoitelluista erikoisuuksista, sokotrantyrskyliitäjä.

 

Etelä-Omanissa puhaltaa kesäkuusta syyskuun alkuun kaakkoismonsuuni, Khareef, joka tuo alueelle runsaita sateita. Tämän vuoksi Dhofarin vuoret ovat vehreämpiä kuin muu ympäröivä aavikko, vaikkakin marraskuussa vehreys on jo pääasiassa kadonnut. Salalah on riippuvainen monsuunin tuomasta makeasta vedestä. Niin ovat myös khawrit, rannikon monet makeanveden laguunit, jotka ovat erilaisten kahlaajien, haikaroiden  ja sorsalintujen suosiossa. Retken arabialaista erikoislajistoa edustavat mm. mustalakkipyy, arabiantiira Sterna repressa, aavikkopöllö Strix hadorami, niilinmedestäjä Hedydipna metallica, hopeatilhi Hypocolius ampelinus sekä arabianhemppo Serinus menachensis.

Suomupaksujalka Burhinus capensis on afrikkalaista alkuperää ja esiintyy Omanissa aivan levinneisyytensä koillisreunalla.

Aavikkopöllö on tuoreeltaan jaettu kahdeksi lajiksi, kun Pohjois-Omanista tieteelle uudeksi lajiksi epäilty pöllö paljastui jo muinoin kuvatuksi aavikkopöllöksi. Sen sijaan mm. Israelissa ja Etelä-Omanissa tavattava pöllö osoittautui tieteelle aiemmin kuvaamattomaksi lajiksi Strix hadorami, jota tavataan myös Etelä-Omanissa.

Nokilokki Ichthyaetus hemprichii on alueen runsaimpia lokkeja

Arabianhempon on vasta melko äskettäin löydetty pesivän myös Omanissa, yli 1000 kilometrin päässä aiemmin tunnetuista pesimäalueistaan Jemenissä.

 

Omanissa esiintyvää afrikkalaista lajistoa ovat mm. mustakotka Aquila verreauxii, afrikanpöllönen (nykyisin splitattu omaksi lajikseen Otus pamelae), täplähuuhkaja (käsitellään myös toisinaan omana lajina Bubo [africanus] milesi), savannikiuru Mirafra cantillans, hopeanokka Lonchura cantans, afrikankastanjasirkku Emberiza tahapisi, oliivikutoja Ploceus galbula, viikunakyyhky Treron waalia, harmaapääkalastaja Halcyon leucocephala sekä afrikanparatiisimonarkki Terpsiphone viridis, jotka kaikki esiintyvät täällä levinneisyytensä pohjoisrajoilla. Intialaisia talvivieraita puolestaan ovat intianriisihaikara Ardeola grayii sekä pitkäpyrstöjassana Hydrophasianus chirurgensis. Omanin kiehtovuus ilmenee juuri afrikkalaisen ja aasialaisen lajiston kohtaamisena ja harhailijoita kummastakin suunnasta voi jopa odottaa. Paikallisilla arabialaisilla erikoisuuksilla höystettynä retki tarjoaa monipuolisen ja muistettavan kokemuksen.

Pitkäpyrstöjassana on talvivieras Aasiasta.

Viikunakyyhky puolestaan on afrikkalaista alkuperää ja tavataan Omanissa vain aivan maan lounaisosissa.

Töyhtötiirat Thalasseus bergii ja riuttahaikarat Egretta gularis ovat rantojen lajistoa.

Uljaan mustakotkan tapaa varmimmin Dhofarin vuorilla.

  

Talvehtijoita Euraasiasta on alueella runsaasti. Seudun sadat Aquila-kotkat, sekä lukuisat erilaiset kahlaajat, tiirat ja varpuslinnut pitävät huolen siitä, että katsottavaa riittää jokaisessa retkikohteessa.

Pikkutöyhtötiirat Thalasseus benghalensis ovat Salalahissa ilahduttavan runsaita.

 

Retken tiedot:


Seuraavat retket järjestetään, kun koronatilanne selviää. Retket ovat kestoltaan 7 päivää. Hinta 2800 euroa (varausmaksu 450 euroa). Hintaan ei lisätä toimitus- ja palvelumaksuja.


Hintaan sisältyy:

  • lennot Helsinki-Salalah-Helsinki
  • kaikki majoitukset kahden hengen huoneissa neljän tähden hotellissa
  • kaikki ruokailut hotellilla (aamupala, lounas, illallinen)
  • kuljetukset kohteissa 4x4 maastoautoilla
  • veneretki
  • luonnonpuistojen sisäänpääsymaksut sekä paikalliset lupamaksut
  • matkanjohtajien palvelut
  • juomarahat kohteessa

Hintaan ei sisälly:

  • 1hh (lisämaksu n. 500 euroa)
  • virkistysjuomat ja muut henkilökohtaiset tuotteet

Matkanjohtajana ja lintuoppaana toimii Omanissa useasti vieraillut Petteri Lehikoinen.

Lintuvalokuvaus Retki sopii erinomaisesti valokuvaamisesta kiinnostuneelle, sillä aikaa ja mahdollisuuksia kuvaamiselle on runsaasti.

Vaativuus ja mukavuudet Kävelymatkat ovat helppoja tai kohtuullisia ja valtaosa kohteista on lyhen matkan päässä hotellilta ja helposti saavutettavissa autoilla. Majoitus on koko viikon ajan samassa neljän tähden hotellissa. Aikaisia aamuherätyksiä on kaksi, ja kahtena iltana retkeillään pimeän tultua pöllöjä tavoitellen. Muutoin retkeily kestää noin auringonnoususta auringon laskuun, mikä tarkoittaa Omanissa noin 12 tuntia.

Turvallisuus Oman on turvallinen maa ja ihmiset ovat ystävällisiä. Arabimaaksi Oman on pukeutumisen suhteen suvaitsevainen, mutta kaupunkien ulkopuolella naisten tulee pitää olkapäät ja polvet peittävää asua. Hotellialueella pukeutuminen on vapaampaa.

Ryhmäkoko: 8

Matkavakuutus Kaikilla osanottajilla on oltava koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Avescapes Oy, joka kuuluu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylläpitämään matkatoimistorekisteriin (1328/15/Mj). Noudatamme kaikkia matkailualan yleisiä valmismatkaehtoja. Matkaehtomme löytyvät täältä.

Ilmoittautuminen

Oheisella lomakkeella voit ilmoittautua retkelle sekä kysyä lisätietoa.Using Format