Pohjois-Intian lintu- ja luontomatka 7-23.2.2019

Täysin uutena matkakohteena järjestämme matkan Pohjois-Intian upeimpiin luontokohteisiin. Matkan aikana maisemat vaihtelevat Himalajan henkeäsalpaavista lumihuipuista alueen elämänvirran, Gangesin laakson, alavien tasankojen ja kosteikkojen kautta Ranthambhoren tiikeripuiston rosoisiin kallioihin ja jyhkeisiin sal-puumetsiköihin. Elinympäristöjen monipuolisuus matkareitillä antaa meille mahdollisuudet nähdä melkoisen lintujen ja eläimien lajikirjon.

Matka on lintupainotteinen, mutta toki myös muuta luontoa ja eläimiä näemme erittäin monipuolisesti. Jopa yli 350 lintulajin lisäksi matkalla on erinomaiset mahdollisuudet nähdä maaginen ja erittäin uhanalainen bengalintiikeri, leopardi ja paljon muita nisäkäslajeja. Kuvausmielessä Intia tarjoaa vertaansa vailla olevat mahdollisuudet saada ikuistettua lukuisten lintujenja eläinten lisäksi myös maan kulttuuria. Intian valtauskonnon, hindulaisuuden, myötä suurin osa intialaisista on kasvissyöjiä, ja sen ansiosta Intiassa lintuja ja eläimiä ei metsästetä tai muuten tapeta. Siksi ne ovat pääasiassa kesyjä ja hyvin lähestyttäviä, toisin kuin esimerkiksi Kiinassa.

Luonnon ihmeiden lisäksi tutustumme yhteen maailman seitsemästä ihmeestä, Taj Mahalin hautamausoleumiin Agran kulttuurikaupungissa. Siirtymillä kohteesta toiseen pääsemme myös seuraamaan intialaisen maaseudun ja kaupunkien hulinaa. Ja intialainen ruokahan on tietysti jo kokemus sinänsä!

Harvinaisen tiikerin puolesta matkustaminen ei ole huonompi idea. Se on kautta vuosituhansien ollut ihailun ja kunnioituksen kohde, mutta valitettavasti myös metsästyksen kohde. Luontomatkailu työllistää tuhansia ihmisiä eri puolilla maailmaa ja matkustamalla Intian kansallispuistoihin tuet taloudellisesti paikallisten puistojen toimintaa ja rohkaiset siellä työskenteleviä ihmisiä jatkamaan taistelua salametsästystä vastaan. Juuri kansallispuistojen ansiosta tiikerikanta Intiassa on kääntynyt varovaiseen kasvuun.

Ryhmäkoko tulee olemaan 8–10 hlöä + suomalainen matkanjohtaja Harri Taavetti sekä paikallisoppaat. Kansallispuistoissa liikumme avojeepeillä (=Gypsy) tai isommalla avolava-autolla (Canter) ja siirtymillä mahdumme yhteen pikkubussiin. Pienen ja privaatin ryhmän kanssa saat matkasta huomattavasti enemmän irti!

Retkeily ja sen intensiteetti sovitellaan ryhmän toiveiden mukaan.Retkeilemme pääsääntöisesti kävellen teitä ja polkuja pitkin, kävelymatkojen ollessa hyvin kohtuullisia. Osassa puistoja (tiikeripuistot: Corbett ja Ranthambore) liikkuminen on mahdollista ainoastaan autoilla, eikä retkeilyä kävellen sallita. Osa retkistä vuoristossa on hieman haastavampia, mutta fyysisesti vaativia kävelyitä ei juuri ole.

Retkeilykohteista Kumeria, Corbett ja Nainital ovat Delhistä n. 300 km pohjoiseen. Etenkin Nainital on jo melko vuoristoista, ja Himalaja näkyy paikoin hienosti. Itse emme kuitenkaan yli 2500m:ssä käy. Chambal, Bharatpur ja Ranthambhore sijaitsevat Delhistä lounaaseen–etelään. Eli käytännössä reissu jakaantuu pohjoisen viikkoon ja etelän viikkoon. Jokaisessa kohteessa vietämme kaksi yötä, paitsi Nainitalissa viivymme kolme yötä. Kaksi yötä matkustamme yöjunalla. Yöjunat ovat varustelultaan hyviä, kussakin hytissä on 4 laveria (ylä- ja alapedit) ja käytävälle on verho / lukittava ovi. Ja kun Intiaan kerran matkustaa, niin onhan se intialainen juna koettava!

Matkaohjelma

Päivä 1. Delhi–Kumeria 8.2.

Lähtö Helsingistä on 7.2. (tarkemmat lentoaikataulut selviävät myöhemmin). Kone laskeutuu Delhiin seuraavana aamuna aamun sarastaessa. Suoraan kentältä aloitamme lähes koko päivän kestävän, noin 300 km ajon kohti pohjoista ja Kumeriaa Corbettin kansallispuiston kupeessa. Matkalla mm. ylitämme Intian elämänvirran, Gangesin pääuoman latvan. Jo ensimmäisenä iltapäivänä yritämme yhtä Intian harvinaisimmista talvehtijoista, kaikkien Intian-kävijöiden toivelajia, iibisnokkaa (Ibisbill), Kosi -joella lähellä Ramnagarin kaupunkia. Tosin onnea sen näkemiseen tarvitaan. Myös kalliokiipijöitä (Wallcreeper) talvehtii joen kivikoissa. Muita mahdollisia eksoottisia lajeja ovat mm. jokihyyppä (River Lapwing), useat korppikotkalajit, valtavan kokoinen aasiankeisarikalastaja (Crested Kingfisher) sekä joki- (Plumbeous Redstart) ja virtaleppälinnut (White-capped Water Redstart). Lounas nautitaan matkan varrella jossain hyvätasoisessa ravintolassa.

Majoitus ja päivällinen viihtyisässä, lodge-tyyppisessä The Den Resort:ssa.

http://thedencorbett.com/index.html

Päivä 2.  Kumeria 9.2.

Koko päivä on retkeilyä paikallisoppaan johdolla The Denin ympäristössä. Heti aamun sarastaessa teemme ”pre-breakfast” -kävelyretken rehevän ja lintuisan majapaikan ympärillä. Eli kun ovesta astuu ulos, on jo antoisalla linturetkellä! Väriä maisemaan tuovat mm. mustaotsanakkeli (Velvet Nuthatch) ja karmiinimedestäjä (Crimson Sunbird). Päivän mittaan teemme pari retkeä bussilla läheisille jokiuomille, joissa mahdollisia lajeja ovat mm. pikku- ja pitsihaarapyrstö (Little & Spotted Forktail, kuvassa), isonokkarastas (Long-billed Thrush), kala- (Brown Fish Owl) ja vuorikalahuuhkaja (Tawny Fish Owl), keisarisarvinokka (Great Hornbill) ja lukuisia eri tikkalajeja. Lounas, päivällinen ja majoitus The Denissä.

Päivä 3. Kumeria – Corbett 10.2.

Pre-breakfast -kävelyn ja aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Corbettin kansallispuistoa. Corbettin kansallispuisto on Intian ensimmäinen kansallispuisto. Se perustettiin jo vuonna 1936 uhanalaisen bengalintiikerin suojelemiseksi ja nimettiin kuuluisan metsästäjän, luonnonsuojelijan, kirjailijan ja luonnontieteilijän Jim Corbettin mukaan, jolla oli tärkeä rooli puiston perustamisessa. Nykyään puiston alue kattaa jopa 1318 km², johon kuuluu 521 km² ydinalue (itse puisto) ja 797 km² puskurialue. Turisteille on avattu vain osa puistosta.

Corbettin portilla vaihdamme kulkupelimme avojeeppeihin, eli Gypsyihin (matkatavarat jatkavat bussilla suoraan majapaikkaan), joilla liikumme seuraavat pari päivää puiston sisällä. Reilun 30 kilometrin matka majapaikkaamme, keskellä puistoa sijaitsevaan Dhikalaan, kulkee sal-puumetsiköiden hallitseman puiston halki ja matkalla luonnollisesti pysähtelemme koko ajan lintuja ja eläimiä katselemaan ja kuvaamaan. Matkalla nautimme myös picnic-lounaan. Hyvällä onnella voimme päästä ”tiikerijahtiin” jo ensimmäisenä iltapäivänä!

Päivällinen ja majoitus ovat Dhikalassa, puiston sisällä, Ramganga-jokeen padotun järven (jossa edellisistä monsuunisateista riippuen joko on vettä tai sitten ei) rannalla.

http://www.dhikalaforestlodge.in/

Päivä 4.  Corbett 11.2.

Kokopäivä retkeilyä Corbettin kansallispuistossa. Heti aamuhämärissä starttaamme koko aamupäivän kestävälle tiikerisafarille. Etenkin aamun ensi tunnit keskitymme tiikerin hakemiseen. Toki lintuja ja muita eläimiä katselemme siinä sivussa. Keskipäivän tunneiksi palaamme takaisin Dhikalaan. Iltapäivällä lähdemme taas retkeillen kohti Corbettin porttia. Corbettin lajistoon kuuluu mm. melkoinen kattaus petolintuja ja korppikotkia, kuten aromerikotka (Pallas’s Fish-eagle), pikkukalakotka (Lesser Fish-eagle), harjakotka (Crested Serpent-eagle), jalokotka (Changeable Hawk-eagle), kalmokorppikotka (Red-headed Vulture) ja munkkikorppikotka (Black Vulture). Muita päivän mahdollisia lajeja ovat esim. massiivinen isohelmitikka (Great Slaty Woodpecker) sekä lukuisat muut tikkalajit, riemunkirjava viherharakka (Common Green Magpie sekä pieni, mutta pippurinen himalajanhaukkanen (Collared Falconet, kuvassa). Lintujen lisäksi myös eläimet ovat erittäin kesyjä ja meidän pitäisi päästä katselemaan ja kuvaamaan useita kaurislajeja ja villisikoja. Päivällinen ja majoitus koko pohjoisen viikon ajan paikallisoppaanamme toimivan Karanin omistamassa motellissa (puiston ulkopuolella, Ramnagarin kaupungissa.

http://www.karanscorbettmotel.com/)

Päivä 5. Corbett – Nainital 12.2.

Aamuksi ja aamupäiväksi suuntaamme taas Corbettin sisälle, mutta eri osaan puistoa. Retken jälkeen lähdemme kohti koillista ja Nainitalin kaupunkia Himalajan esivuoriston juurella, n. 2000 m korkeudella. Alkumatkan kuljemme tasaista maaseutua, mutta pian tie alkaa mutkitellen nousta ylöspäin. Puusto muuttuu havupuuvoittoisemmaksi ja ilmasto kirkkaammaksi ja kuulaammaksi. Lintuja pysähtelemme katselemaan eri korkeuksilla ajan sallimissa puitteissa.

Majoitus ja päivällinen hienossa Hotel Vikram Vintage Inn:ssa.

http://www.vikramvintageinn.com/

Päivät 6.–8. Nainital, Sattal ja Pangot 13.–15.2.

Nämä kolme päivää retkeilemme Nainitalin ympäristössä, paikoin upeissa vuoristomaisemissa. Päivien retkikohteisiin kuuluu mm. Pangot, mistä avautuu henkeäsalpaavat maisemat maailman katolle, lumihuippuisille Himalajan vuorille. Näkyvyyden ollessa hyvä näkyy myös kaksi lähes 8000 metrin korkuista huippua, Nanda Devi ja Trishul. Hieman alempana sijaitsevaa Sattalin aluetta luonnehtivat seitsemää järveä (Sattal = seitsemän järveä) ympäröivät metsäiset rinteet, purouomat ja maatalousympäristöt tiheine pusikkoineen, jotka houkuttelevat useita Himalajan erikoisuuksia talvehtimaan. Nainitalin alueen mahdollisia lajeja ovat mm. parta- (Lammergeier) ja himalajankorppikotka (Himalayan Griffon) sekä varsin monta muuta himalajan -alkuista lajia, mahtijalokotka (Mountain Hawk-eagle), useat naurutimalilajit, louhikko-(Rufous-breasted Accentor) ja himalajanrautiainen (Altai Accentor), kultasinipyrstö (Golden Bush-robin), rubiinisatakieli (Siberian Rubythroat), loistoharakka (Red-billed Blue Magpie)...

Näiden kolmen päivän jälkeen meillä pitäisi joka tapauksessa olla listoillamme huima kattaus toinen toistaan eksoottisempia ja värikkäämpiä Himalajan lajeja.

Kolmannen päivän illaksi siirrymme Kathgodamin kaupunkiin ja rautatieasemalle, missä hyppäämme junaan ja ilmastoituihin makuuvaunuihin kohti Delhiä ja Agraa.

Picnic-lounaat, majoitus ja päivälliset Hotel Vikram Vintage Inn:ssa. Kolmannen päivän päivällinen ravintolassa Kathgodamissa.

Päivä 9. Delhi – Agra – Chambal Safari Lodge 16.2.

Joudumme vaihtamaan junaa ja asemaa hyvin aikaisin aamulla Delhissä. Aamiaisen nautimme junassa Delhin ja Agran välillä. Vähän ennen Agraa päivä valkenee paljastaen maisemien muuttuneen vuoristosta laajoihin viljelytasankoihin. Hyvällä onnella näemme yhden matkamme kohdelajeista, saruskurjen (Sarus Crane, kuvassa), jo junasta. Agrasta jatkamme bussilla kohti Chambal Safari Lodgea, jonne saavumme sopivasti lounaalle.

Lounaan jälkeen teemme paikallisoppaan johdolla kävelyretken Lodgen ympäristöön.

Päivällinen ja majoitus Chambal Safari Lodgessa.

http://www.chambalsafari.com/accomodation.php

Päivä 10. Chambal Safari Lodge – Cambal river 17.2.

Tänään teemme veneretken Chambal-joelle. Tilanteesta riippuen retki ajoittuu joko aamu- tai iltapäivään. Retki kestää kolmesta neljään tuntia ja ajomatka lähtöpaikkaan noin tunnin. Lisäksi teemme retken aluetta ympäröiville viljelysalueille mm. saruskurjen etsintään.

Chambalin mahdollisia lajeja ovat mm. intiansaksinokka (Indian Skimmer, kuvassa), mustavatsa- (Black-bellied Tern) ja jokitiira (River Tern), mustapäälokki (Pallas’s Gull), intianhyyppä (Yellow-wattled Lapwing), sepelpöllönen (Collared Scops Owl), saruskurki, aasiansatulahaikara (Black-necked Stork), intianpikkulepinkäinen (Bay-backed Shrike)...

Eläimistä meidän pitäisi päästä näkemään krokotiileja, gaviaaleja ja hyvällä onnella myös äärimmäisen uhanalaisia gangesinjokidelfiinejä. Päivällinen ja majoitus Chambal Safari Lodgessa.

Päivä 11. Chambal Safari Lodge –Agra – Bharatpur 18.2.

Aamulla starttaamme kohti Agraa ja upeaa Taj Mahalia. Taj Mahalia pidetään nykyisin indoislamilaisen arkkitehtuurin suurimpana saavutuksena, ja se on kauneutensa vuoksi nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi sekä äänestetty yhdeksi maailman seitsemästä ihmeestä. Opastettu vierailu kestää pari tuntia. Tämän jälkeen nautimme lounaan Agran kaupungissa. Tässä vaiheessa on myös mahdollisuus tuliaisostoksille, mikäli ryhmä niin haluaa. Lounaan jälkeen jatkamme kohti Bharatpuria ja Keoladeo Ghanan kansallispuistoa. Toki myös lintuihin paneudumme ajan sallimissa puitteissa. Majoitus ja päivällinen Hotel Forest Lodgessa puiston sisällä. http://www.bharatpurforestlodge.in/index.html

Päivä 12. Bharatpur, Keoladeo Ghanan kansallispuisto 19.2.

Koko päivä retkeilyä Keoladeo Ghana National Parkissapaikallisoppaan johdolla. Myös tämä puisto on yksi Unescon maailmanperintökohteista. http://whc.unesco.org/en/list/340/. Puistossa ei saa ajaa autoilla, joten liikumme jalkaisin tai pyörärikshoilla. Lounaalle palaamme hotelliimme. Mahdollisia lajeja ovat mm. aasianiibis- (Painted Stork) ja pikkujalohaikara (Intermediate Egret) ja monet muut haikaralajit, suohyyppä (White-tailed Lapwing) sekä lukuisat muut kahlaajalajit, keisari- (Eastern Imperial Eagle) ja kiljukotka (Greater Spotted Eagle), oranssirastas (Orange-headed Thrush), harmaahuuhkaja (Dusky Eagle Owl)... Lisäksi hyvällä onnella pääsemme näkemään valtavan pythonin.

Päivä 13. Bharatpur –Ranthambhore 20.2.

Mahdollisen pikaisen, hotellin ympäristössä tehtävän aamuretken ja aamiaisen jälkeen jätämme Keoladeon taaksemme ja suuntaamme kohti Bharatpurin kaupunkia, ja itse asiassa sen toiselle puolelle. Siellä maisema muuttuu totaalisesti. Alue on kuivaa, paikoin lähes aavikkomaista viljelytasankoa. Näin ollen myös lintulajisto on kokonaan erilainen. Kohdelajeinamme täällä ovat mm. intianaavikkojuoksija (Indian Courser) ja savannihietakyyhky (Chestnut-bellied Sandgrouse).  Iltapäiväksi siirrymme Bharatpurin rautatieasemalle, missä hyppäämme taas junaan, tällä kertaa kohti Ranthambhoren kansallispuistoa. Junamatka kestää kolmisen tuntia. Sawai Madhopurin asemalta siirrymme n. 10 kilometrin matkan majapaikkaamme, upouuteen ja upeaan The Sher Garh Resorts:iin majoittautumaan ja päivälliselle. Majoitus ja päivällinen The Sher Garh Resorts:ssa. http://www.theshergarh.com/

Päivä 14. Ranthambhore 21.2.

Aikaisin aamulla, vielä pimeyden vallitessa, starttaamme ensimmäiselle tiikerisafarille kansallispuiston sisälle. Pääpaino tulee tietysti olemaan tiikerin etsimisessä, mutta myös lintuja ja muita eläimiä näkee monipuolisesti. Lajeista mainittakoon vaikkapa intiankorppikotka (Indian Vulture), harmaafrankoliini (Grey Francolin) ja puistosinisieppo Tickell’s Blue Flycatcher). Kesyt huppuviidakkoharakat (Rufous Treepie) voivat syödä vaikka kädestä. Safari kestää noin puolille päivin, jolloin palaamme takaisin majapaikkaamme. Vietämme muutaman tunnin siestan, jonka jälkeen starttaamme uudelle, iltapäivän kestävälle tiikerisafarille puistoon. Majoitus, lounas ja päivällinen The Sher Garh Resorts:ssa.

Päivä 15. Ranthambhore – yöjunaDelhiin 22.2.

Aamulla meillä on vielä kolmas tiikerisafari. Puistossa on eri reittejä, jotka arvotaan aina ennen porttien avautumista. Näin ollen meidän ei todennäköisesti tarvitse samoja teitä ajella useampaan kertaan. Iltapäivällä teemme linturetken jonnekin lähimaastoon, esimerkiksi Soorwalin patojärvelle. Illaksi palaamme vielä takaisin majapaikkaamme päivälliselle, jonka jälkeen lähdemme Sawai Madhopurin asemalle odottelemaan yöjunaa Delhiin.

Päivä 16 Delhi – Suomi 23.2.

Saavumme Delhiin aikaisin aamulla. Nautimme aamiaisen hotellissa lentokentän läheisyydessä. Tämän jälkeen onkin enää vuorossa siirtyminen kentälle kotimatkaa varten.

*    *    *

Tietoja matkasta


Matkan ajankohta                       7.-23.2.2019 (tarkat lentojen aikataulut selviävät myöhemmin)

Majoitus                                         Kiertomatka, jonka aikana yövytään eri hotelleissa / motelleissa / lodgeissa.

Matkan hinta                                3990 euroa /hlö.

Hintaan sisältyy          

  • Finnairin lennot Helsinki–Delhi–Helsinki lentoveroineen
  • majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa (kaksi yötä yöjunassa neljän hengen ilmastoiduissa hyteissä)
  • kaikki ruokailut matkaohjelman mukaisesti
  • kuljetukset ja retket matkaohjelman mukaisesti
  • suomenkielisen matkanjohtajan Harri Taavetin palvelut ja englanninkielisten paikallisoppaiden palvelut retkillä
  • tipit (vapaaehtoisista, esim. oppaille ja kuskeille maksettavista tipeistä voidaan neuvotella erikseen)

Lisämaksusta              

  • 1hh lisähinta 600 euroa
  • ruokajuomat
  • muut palvelut

Hintaan ei lisätä toimitus- ja palvelumaksuja.

RYHMÄKOKO 6-10. MATKA TOTEUTETAAN 6 HENGEN MINIMIRYHMÄKOOLLA.

Matkavakuutus

Kaikilla osanottajilla on oltava koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Avescapes Oy, joka kuuluu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylläpitämään matkatoimistorekisteriin (1328/15/Mj). Noudatamme kaikkia matkailualan yleisiä valmismatkaehtoja. Matkaehtomme löytyvät täältä.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu mukaan alla olevalla lomakkeella tai sähköpostitse info(a)avescapestravels.com.

Lisätietoja matkasta antaa matkanjohtaja Harri Taavetti.

Puh. 040-541 2729

harri@harritaavetti.fi

Using Format